Vinul Demeter – i.u.s.o. Negru de Dragasani este obtinut din soiul de struguri negri Negru de Dragasani in proportie de 100%.
Strugurii au fost recoltati dimineata, maual, in ladite si adusi la crama in cel mai scurt timp.
Dupa dezciorchinare, boabele usor zdrobite au fost mentinute la o temperatura de cca. 10°C timp de 72 ore.
Fermentatia a fost initata si continuata in vase de inox timp de 9 zile, dupa care vinul a fost separat de bostina si transferat in butoaie de stejar unde si-a desavarsit fermentatia alcoolica si malolactica.
Innobilarea vinului in butoaie de stejar a durat aproape 24 luni. De mentionat este faptul ca pentru acest vin nu s-au folosit butoaie noi, am preferat doar butoaie de stejar deja utilizate o data, de doua si de trei ori. In aceasta perioada, vinul, care avea arome intense, fructate, de cirese negre si visine bine coapte, a dobandit nuante de ciocolata neagra usor afumata, condimente si ierburi uscate.
Astfel, vinul, la momentul imbutelierii si dupa, a devenit mai complex cu arome si gusturi sofisticate specifice soiului dar si castigate in urma unei maturari desavarsite.
Prin caracterul sau unic, datorat in mare parte teritoriului pe care sunt amplasate plantatiile dar si prin expresivitatea pe care o etaleaza acest vin, am fost sigur ca este apt pentru a fi imbuteliat in sticle de 0,75 lt si de tip Magnum (1.5 lt).
Vinul poate fi consumat imediat sau pastrat timp indelungat, in acest fel va evolua si va dobandi arome si gusturi incantatoare.